Ben je een man en zoek je hoge hakken?
Wij hebben de juiste pumps voor jou!

Hoge hakken in maat 42 – 43 – 44 – 45 – 46 en 47!

En nee, dat vinden we niet vreemd. Want een heel groot deel van onze klanten bestaat uit mannen die graag hoge hakken dragen. Gewoon, thuis, of als ze uitgaan als dame. Ook veel transgenders weten ons te vinden omdat voeten nou eenmaal niet meeveranderen tijdens de transitie van man naar vrouw. Wij hebben niet voor niets heel veel pumps in grote maten op voorraad: onze collectie loopt in sommige modellen zelfs tot en met maat 47.

In de Romeinse tijd droegen de mannen al hakken zodat ze niet met hun voeten in de viezigheid stonden. In de tiende eeuw ontdekten Perzische mannen dat ze, met laarzen met een verhoging aan de achterkant, beter in de beugels bleven zitten tijdens het rijden op hun paard. Deze trend waaide in de 17e eeuw over naar Europa, waar de mannen tijdens de oorlogsvoering ook baat hadden bij de hoge hakken. Ze zaten hiermee steviger op het paard en konden hun wapens beter gebruiken. Pas in de 18e eeuw begonnen dames hoge hakken te dragen: in die tijd was het schoonheidsideaal het hebben van een kleine voet, en met een hoge hak kwam er maar een klein stukje voet onder de lange rokken uit.

Mannenvoeten zijn anatomisch anders gevormd dan damesvoeten. Dat is dé belangrijkste reden, waarom niet al onze leveranciers een collectie in grote maten aanbieden: daar is echt specialistische kennis voor nodig. Een mannenvoet is vaak in verhouding minder breed aan de voorvoet en de hielvorm is anders. Ook is de holling, aan de onderzijde van de voet, bij de man anders dan bij de vrouw. Door het gewichtsverschil tussen mannen en vrouwen moeten schoenen met hoge hakken een stevigere gelengveer hebben, zodat het deel van de schoen dat de vloer niet raakt, niet doorbuigt. Net zoals de hak met een langere parker bevestigd moet worden aan de schoen om te voorkomen dat de hak bij het lopen meeveert in de looprichting. Want als dit niet gebeurt, loop je – zeker op een gladde ondergrond – ontzettend instabiel!

Door onze jarenlange ervaring – onze winkel bestaat al meer dan 40 jaar! – kunnen we je goed adviseren bij het shoppen van jouw hoge hakken. Hieronder een aantal tips en trucs en een aantal suggesties uit onze collectie. Natuurlijk hebben we ook open schoenen in grote maten met hoge hakken, korte laarsjes en hoge laarzen voor mannen, maar in dit blog hebben we het alleen over de pumps voor heren, oftewel de schoenen met een gesloten voorkant zonder dat ze de enkel bedekken.

Meten is weten

Wij merken in onze winkel, dat veel mensen de hakhoogte meten aan de achterkant van de schoenen. En bij het meten van de juiste hakhoogte bij een schoen met een hoge hak is dit niet helemaal correct: je meet, door aan de achterkant te meten, dan misschien wel hoe je jurk of pantalon op de schoen valt, maar niet de gevoelsmatige hoogte. En die is veel belangrijker, want hoe hoger de gevoelsmatige hoogte, hoe lastiger het is op de hakken te lopen. Zoals je op het plaatje hierboven ziet, meten wij de hakken van onze schoenen ‘door het midden’. Wij meten vanuit het middelpunt van je hiel in een rechte lijn naar beneden het aantal centimeters. Want het middelpunt van jouw hiel zit immers niet helemaal achterin de schoen.

In centimeters gelijk, maar het voelt heel anders

De ‘sprong’ van de schoen bepaalt hoe hoog de hak voelt. Zo kan het zomaar zijn, dat de ene pump met een hak van 10 cm heel anders aanvoelt dan een andere schoen, waarvan de hak, op dezelfde manier gemeten, even hoog is. Dit komt door de stand van de hak ten opzichte van de voorvoet: de sprong van de schoen. Hoe korter de afstand tussen de hak en de loopzool, hoe hoger de hak gevoelsmatig is. Voor jouw eerste hoge hakken raden we je dus niet alleen aan te kijken naar het aantal centimeters, maar is het ook fijn om met deze sprong rekening te houden.

Wiskundige formule

Wist  je dat de hakhoogte van een schoen per maat verschilt? Van een model dat een maatrange heeft van maat 35 tot en met maat 46 is de hak van de maat 46 van dit model een stuk hoger dan van hetzelfde model in een kleine maat. Dit heeft te maken met de stand van de voet. Ken je de stelling van Pythagoras (nog)?  Iets met a² + b² = c². Lang verhaal kort: de voet die hoort bij een grotere schoenmaat is langer, en moet daardoor meer omhoog aan de hiel om dezelfde ‘voethoek’ te maken als een kleinere voet. Daarom is de hak van de grotere maat hoger dan van een kleinere maat. Dames met een kleine maat zouden anders letterlijk niet uit de voeten kunnen op hun hakken, als deze net zo hoog zouden zijn als de hakhoogte van dezelfde hoge hakken in maat 46!

Begin zonder plateauzool

Als je als man een eerste paar hakken wilt, gewoon om eens te proberen of het wat voor je is, dan raden wij je een hoge hak zonder plateauzool te nemen. Met een dunne loopzool houd je het contact met de ondergrond waarop je loopt en kun je je spieren én je evenwicht trainen waardoor je mooi recht leert lopen op schoenen met een hak. En natuurlijk wil je dan ook niet de hoofdprijs betalen. Daarom hebben we een serie pumps in onze collectie, met een goede pasvorm, voor een schappelijke prijs. Deze gave pumps zijn er in héél veel kleuren en smaken: van zwart tot goud, van hoogglans tot mat. Tot en met maat 46/47!
Vind je deze hakken te laag, dan hebben we natuurlijk ook een maatje hoger. Of nóg een maatje hoger ;-).

Liever een puntje

Neem, als eerste hoge hak, liever een schoen met een wat spitsere neus. Want, hoe gek het ook klinkt, dan hebben jouw tenen meer bewegingsvrijheid. Doordat je ‘overlengte’ aan de voorkant hebt, hebben jouw tweede en derde teen (vanaf de kant van je grote teen gezien) meer ruimte en zit je met deze tenen minder snel tegen de voorkant van de schoen aan. Je staat immers op een helling en schuift dus altijd wat naar voren: zo blijven ‘teen twee’ en ‘teen drie’ gevrijwaard van een blauwe teennagel door het stoten tegen de punt van de schoenen.

En nee – je hebt niet gelijk ‘maat kano’ in een schoen met een spitsere neus. Door de hoge hak toont je voet sowieso kleiner en puntneuzen zijn er in alle soorten en maten. Zeker bij de collectie grote maten letten wij erop, dat de schoenen elegant blijven en ze geen ‘heksenneuzen’ hebben.

Bandje of geen bandje

Heeft een enkel- of wreefbandje eigenlijk functioneel nut? In de meeste gevallen niet echt. Als je de schoenen in de juiste maat koopt tenminste. De bandjes dienen veelal voor de sier, als ze om de enkel of over de wreef zitten bij een dichte pump. Heb je de ervaring dat je uit je schoenen glipt en wil je daarom een bandje? Check dan eerst eens of de schoenen die glippen, wel de juiste maat en pasvorm hebben voor jouw voet. Want als de schoen goed past, is het bandje ‘voor de leuk’ en niet zozeer noodzakelijk! Zie het als de riem om je broek. Bij een goedpassende broek heb je vaak geen riem nodig…  Bij deze schoenen geven bandjes nét wat meer ‘schwung’ aan de schoen.

Valsspelen met een plateauzool

Ben je wat meer geoefend op hakken, en loop je netjes recht? Dan kun je eens een paar plateauzolen proberen. En nee, niet gelijk terugdenken aan de ABBA-tijd! Wij hebben heel stijlvolle klassieke hoge hakken in de collectie, met een verstopte plateauzool. Zo kan jouw hak optisch hoger zijn, maar is deze gevoelsmatig lager. De hoogte van de plateau kun je aftrekken van de hoogte van de hak. En niemand die het ziet, als deze plateauzool in jouw schoenen verwerkt is :-).

Natuurlijk kan dit verstoppen van de plateaus alleen bij de wat latere plateauzolen. Wil je echt centimeters de lucht in? Dan hebben we ook pumps met de plateaus in het zicht in de grote maten! Al dan niet met een bandje, met of zonder glitters en in meerdere kleuren. De keuze is enorm!

Koop de juiste maat

We meldden het net al even: het állerbelangrijkste bij het kopen van een paar hakken, is checken of de schoenmaat klopt voor jouw voet. Te klein is niet fijn, maar te groot is zo mogelijk nog vervelender! Als je hoge hakken te groot zijn, heb je geen steun en gaan jouw tenen automatisch krommen om je schoenen aan te houden. Pas jouw nieuwe hoge hakken bij voorkeur aan het einde van de middag, als je voeten iets dikker zijn. En pas ze met een pantykousje. Zo glijd je op de juiste plaats in de schoen en weet je zeker dat je de juiste maat koopt. Met een stroeve, blote voet in een nieuwe schoen met een hak blijf je vaak halverwege ‘hangen’ en als je niet oplet, koop je je pumps dus te groot. Probeer maar eens een strakke spijkerbroek aan te trekken, als je net onder de douche vandaan komt….

Een goed passende hoge hak moet aansluiten aan de voorvoet (je mag best wat druk op de een-na-laatste teen en de kleine teen voelen) én aansluiten in de hiel. Je mag geen vinger tussen de schoen en jouw hiel kunnen steken, als je een paar minuutjes op jouw nieuwe hakken hebt gestaan. Dan zijn ze echt te ruim en ben je beter af met een maatje kleiner. Die zullen misschien in de start wel wat strakker zitten, maar de schoenen loop je ook nog een stukje uit in de breedte. Ook de niet-echt-leren varianten. Want deze zijn tegenwoordig ook gemaakt van een materiaal wat zich vormt naar jouw voet, in vergelijking met de materialen die tien jaar geleden werden gebruikt.

Sneakers versus high heels

Kort door de bocht zeggen we in de winkel altijd, dat je in hakken minimaal een maat kleiner kunt nemen dan je van je sneakers draagt. En van een mannensneaker is dat vaak nog wat meer: mannensneakers hebben immers een andere maatvoering dan damessneakers. Van je platte heren schoenen mag je vaak een schoenmaat aftrekken om de reguliere maat van jouw hakken te bepalen. En volg ons maatadvies. Heb je bijvoorbeeld van je sneakers een maat 44, dan is jouw hakkenmaat in de regel maat 43. En valt een model dat je leuk vindt, groot uit? Neem dan een maat 42 van dit model. Dit is overigens een richtlijn, geen vaststaand feit. Iedere voet is anders en vaak is het toch een kwestie van passen. Daarom adviseren we je eigenlijk om, als het even kan, naar onze winkel te komen. Alle schoenen die wij online aanbieden, hebben we in onze winkel aan de Karel Doormanstraat op voorraad en kun je dus gewoon passen. Vind je het als man spannend, om zomaar dameshakken te passen? Geef dat dan even bij ons team aan. Dan hebben we ook een plekje achter de coulissen voor je om discreet te kunnen passen.

Dat gat hoort erbij


Hoe hoger de hak, hoe meer je aan de zijkant van de schoenen naar binnen kijkt. Dat heeft alles te maken met je voetboog. En daar heb je eigenlijk geen invloed op, tenzij je een professionele danser bent. Hoe hoger je voetboog, hoe meer ‘inkijk’. Op het plaatje hierboven staat een aantal type voeten. Op welke versie lijkt de afdruk van jouw blote voet op het vochtige zand? In sommige culturen geldt, dat hoe groter dit gat aan de zijkant is, hoe sexier de voet is. En in de praktijk merken wij, dat hoe hoger de voetboog is, hoe makkelijker je op hoge hakken kunt lopen. Vind je dit gat in het zicht écht heel vervelend? Neem dan een hak die wat hoger gesloten is aan de zijkant van de voet.

Halve zool