In onze winkel in Rotterdam hebben we hoge hakken in alle soorten en maten. En dus ook allerlei soorten klanten: jonge meiden, die aan de balie vertellen dat ze een pump met een hoge hak van 12 centimeter willen, omdat ze heel goed hoog kunnen lopen. Of dames op leeftijd, die zeggen nog maar een hakje van 6 centimeter te kunnen dragen omdat ze wat ouder zijn. De hakhoogte in centimeters zegt natuurlijk best veel over hoe jouw hakken lopen. Maar vooral of ze een plateauzool hebben of niet is doorslaggevend.

Hakken van 12 cm

Gisteren kwamen er twee vrolijke jonge dames de winkel binnen lopen. Vriendinnen van midden-20 die samen uitgebreid aan het shoppen waren. Ze waren al de hele middag in de stad op jacht naar de perfecte outfit voor de diploma-uitreiking van één van hen en deze meid, Julia, wilde een paar killer heels in het lak, om een statement te maken als ze haar diploma zou aannemen. ‘Minimaal 12 centimeter hoor, die hak, anders is-ie niet hoog genoeg!’ liet ze mij en mijn collega weten. Ik vroeg aan haar, of ze ervaring had op hoge hakken. ‘Natuurlijk, ik ga altijd stappen op hakken’. ‘En wil je dan een paar hoge hakken met plateauzool, of een single sole pump?’ ‘Nee, zonder plateau. Een paar hakken zonder plateau vind ik stijlvoller en sjieker onder mijn jurkje’.

Hakken in lak

Ik liep naar het magazijn om een aantal opties voor Julia te halen. Zwarte hoge hakken bleken de beste keuze voor onder de jurk. Die hebben we natuurlijk meer dan genoeg! Het moest een paar hoge hakken in het lak zijn, voor wat meer bite, met een spitse punt. En dus een single sole pump, oftewel een pump met een hoge hak zonder plateauzool. Ik kwam de winkel weer in met een aantal opties. Julia was lekker gaan zitten op de rode bank voor in de winkel.

Hoe moet je je hakken meten

Ik haalde het eerste paar tevoorschijn. Lak hakken met een hak van bijna 12 cm en een puntje van voren. Julia trok ze aan en stond op. Ze zette vier stappen en moest even haar evenwicht hervinden. ‘Jeemig, die zijn hoog. Die zijn echt geen 12 centimeter!’ Ik pakte mijn meetlint en legde ‘m langs de hak. ‘Klopt’, zei ik ‘die zijn 11,5 centimeter’. ‘Maar hoe kan het dan dat ik hier niet lekker op kan lopen? Ik heb thuis hakken van bijna 14 centimeter en daar houd ik het de hele avond op vol!’ ‘Zijn dat hakken met een plateauzool?’, vroeg ik. ‘Want dat loopt natuurlijk een stuk gemakkelijker’.
Julia beaamde dat haar staphakken inderdaad een hoge zool hadden. ‘Met een plateauzool speel je eigenlijk een beetje vals’, zei ik. ‘De plateauhoogte kun je van de hakhoogte aftrekken, omdat je eigenlijk op een soort opstapje staat. Je hak is dan gevoelsmatig veel lager dan die 14 centimeter. Als jouw plateau bijvoorbeeld 4 centimeter is, dan is jouw gevoelsmatige loophoogte 14 centimeter min die 4 centimeter van de plateau en kom je dus uit op een hak van 10 centimeter’.

Julia moest er even over nadenken. ‘Dan zijn de hakken die ik nu aan heb, dus eigenlijk ruim anderhalve centimeter hoger dan de hakken die ik thuis heb. Niet zo vreemd dus, dat ik het idee heb dat ik voorover kukel’. Zij en haar vriendin schoten in de lach. ‘Nou Juul, dan zou ik maar iets gaan zoeken in de richting van een centimeter of 10’, zei Lise, haar vriendin. ‘Anders zie ik het al helemaal gebeuren dat je struikelt als je het podium op moet om je diploma op te halen. Maak je ook een statement, maar misschien niet het statement dat je zou willen!’ De winkel vulde zich met vrolijk gelach. ‘Lijkt me een goed idee’, zei Julia. ‘Doe mij maar een paar hakken waar ik wél op kan lopen, zodat ik me niet voel als Bambi tijdens zijn eerste ervaring op het ijs uit die Disney-film!’

Twintig minuten later zwaaiden we Julia en Lise uit. Julia was geslaagd voor een paar hoge hakken van 10 centimeter. In suèdelook. Want lak bleek toch uiteindelijk iets te véél bite onder haar jurkje. Bovendien zou ze deze ook sneller nog eens aan kunnen trekken ná haar diplomering. Onder een goede pantalon met een mooi colbert bijvoorbeeld, als ze zou gaan solliciteren naar haar droombaan :-) .

Hoe moet je je hakken meten – plateauzool en single sole hak

Hoe hakken meten schoen plateauzool en single sole hak